Terugblik | Demoveld ‘robuuste aardappels’ in Zeewolde

Terugblik | Demoveld ‘robuuste aardappels’ in Zeewolde

Het derde bezoek aan de demovelden ‘robuuste aardappelrassen’ vond plaats op 24 juli bij ERF BV in Zeewolde, Flevoland. De bezoeken werden gehouden in het kader van het convenant ‘Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen’. Dit convenant werd in 2017 ondertekend door 25 verschillende ketenpartijen van de biologische aardappelsector, waarvan Bionext de initiatiefnemer is. Het convenant kan een enorme boost zijn voor de versnelde ontwikkeling en introductie van phytophthora resistente rassen, zowel voor biologische als gangbare telers.

Op het demoveld bij ERF BV zijn op de proefveldjes 24 aardappelrassen gepoot die op verschillende manieren robuust zijn tegen phytophthora. Bijvoorbeeld rassen met één of twee resistentiegenen, vroege rassen of rassen die op een andere manier weerbaarheid tegen phytophthora aantastingen hebben.

De bezoekers werden daarnaast geïnformeerd over goed resistentiemanagement. Omdat op dit moment de resistentie meestal nog door één gen wordt bepaald, is het heel belangrijk om goed resistentiemanagement te hanteren om het risico van resistentiedoorbraak zo veel mogelijk te verkleinen. Resistentiemanagement betekent onder andere dat er bij een phytophthora infectie in resistente aardappels de plant zo snel mogelijk wordt verwijderd en het loof veilig wordt afgevoerd en vernietigd.

Er wordt hard gewerkt aan aardappelrassen met twee tot drie resistentiegenen, waardoor het risico voor resistentiedoorbraak minimaal wordt. Maar voor nu moeten we nog voorzichtig blijven, zodat we de huidige resistentiegenen ook in de toekomst kunnen gebruiken in deze verbeterde rassen.

Er komen nog twee velddemonstraties van robuuste aardappelrassen, allebei in België. Eind van het jaar komt een evenement waar de aardappelen getoetst en geproefd worden voor verschillende gebruiken: tafelaardappel, chips of friet.