Column | Het Transitieteam

Column | Het Transitieteam

Micha Wertheim geeft wekelijks berichten van het Transitieteam door aan de bezoekers van de Volkskrantwebsite. Vorige week deed hij dat onder de titel ‘Het Transitieteam roept alle boeren op om met hun tractor naar het milieu te rijden om orde op zaken te stellen’.

Het Transitieteam roept alle boeren op om met hun tractor naar het milieu te rijden om orde op zaken te stellen. Nu de politiek het laat afweten en natuurrampen zich opstapelen, heeft het Transitieteam besloten dat het niet langer zinnig is te wachten op de volgende ronde van besluitvorming.

Normaal gesproken is het Transitieteam niet voor de confrontatie; ook wij geloven dat het beter is in overleg te komen tot een voor alle partijen aanvaardbare Transitie. Maar nu het klimaat zich niets meer aan lijkt te trekken van eerder gemaakte afspraken, zien we geen andere oplossing dan onze boeren te vragen met hun tractoren orde op zaken te stellen.

Alleen onze farmers kunnen de klimaatverandering nog stoppen door er met hun tractoren op in te rijden. Als het water niet wil luisteren, dan moet het maar voelen. Als de boeren over het water moeten rijden om te voorkomen dat het buiten de oevers treedt, dan is daar niets aan te doen. Had het water maar beter na moeten denken voor het overlast besloot te geven.

De confrontatie met het water betekent niet dat de aanhoudende droogte of oplopende temperaturen moeten denken dat ze de dans ontspringen. Het Transitieteam roept de boeren ook op de hitte en de droogte met hun tractoren te bestrijden. Als bosbranden door toedoen van een tractor schade ondervinden, dan is daar niets aan te doen. Had de hitte eerst maar eens goed na moeten denken alvorens het kwik zo te laten stijgen.

En nee, we zijn de wind niet vergeten. Ook daar sturen we de farmers op af om ons te defenden. Wie niet horen wil, moet maar voelen. Rukwinden, orkanen en andere vormen van meteorologische overlast zullen snel genoeg kennismaken met onze tractorhelden.

Want als er één beroepsgroep is die staat voor een voorspelbaar zeeklimaat, dan zijn het onze boeren wel! Daarom steunt het Transitieteam onze boeren ook als dat betekent dat ze over gaan tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Het zal niet de eerste keer zijn dat onze boeren een paar wetten met hun klompen treden. Het strafrecht hebben ze al eerder geschonden. Terecht werd er weggekeken door de politiek. Soms is intimidatie het enige dat werkt. De tijd is nu rijp om het klimaat te intimideren. Ook als dat betekent dat de wetten van de logica, de wetten van de natuur en de wetten van de geloofwaardigheid zullen worden overtreden.

Bron: De Volkskrant (4 augustus 2021)