In de media | Aandacht voor biologische bokjes in uitzending Radar

In de media | Aandacht voor biologische bokjes in uitzending Radar

TV-programma Radar besteedde op maandagavond 30 november aandacht aan het welzijn van de bokjes in de Nederlandse melkgeitenhouderij. Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals kwam tot de conclusie dat bokjes in de sector soms onder slechte omstandigheden gehouden worden en al na zeven dagen naar de slacht gaan. In de uitzending was ook aandacht voor biologische bokjes. Hier is te zien dat deze bokjes onder betere voorwaarden worden gehouden.

De afgelopen jaren is de melkgeitensector in Nederland hard gegroeid. Maar om melk te geven, moeten de geiten lammeren krijgen. Waarbij voor elke geit ook een bokje wordt geboren. Bokjes geven geen melk en worden daarom gezien als bijproduct. Op veel gangbare bedrijven gaan de jonge bokjes vaak al na zeven dagen naar de slacht.

Ook in de biologische sector worden bokjes geboren die niet op het melkgeitenbedrijf kunnen blijven. De biologische geitenhouders voelen zich verantwoordelijk voor het welzijn van de bokjes en zijn daarom al jaren bezig om het welzijn van deze dieren te vergroten. Biologische geiten hebben meer ruimte in de stal en kunnen naar buiten. Daarnaast hanteert de biologische geitensector als regel dat de bokjes minimaal drie weken op het eigen bedrijf moeten blijven. Geitenhouder Mart-Jan de Jong vertelt in de Radar-uitzending dat de dieren het transport na die tijd beter aankunnen.

Om een oplossing te vinden voor de bokjes, is in 2018 de BioGoatMeat coöperatie opgericht. Hierin zoeken zo’n 35 bedrijven samen naar afzetmarkt voor geitenvlees. Gerdine Kaptijn, projectleider bij Bionext: ‘Wanneer de biologische boeren het vlees van de dieren zelf kunnen verkopen, ontstaat er ook de financiële ruimte om de bokjes groot te brengen op het eigen bedrijf. De geitenhouders zijn echt gedreven om een oplossing te vinden voor hun mannelijke dieren.’ Mart-Jan vertelt in de Radar-uitzending: ‘Wij vinden het belangrijk dat als je geitenmelk hebt, de consument weet dat er ook goed voor de bokjes wordt gezorgd.’

Jaarlijks worden in Nederland zo’n 150.000 bokjes geboren. In de biologische landbouw zijn dat er jaarlijks zo’n 15.000. Op dit moment gaat het meeste bokkenvlees naar landen in Zuid-Europa waar geitenvlees wel op het menu staat. Slechts een klein deel van het biologische bokkenvlees wordt op dit moment in Nederland afgezet. Ter vergelijking: Eet je 100 gram biologische geitenkaas of drink je 1 liter biologische geitenmelk per week, dan staat daar 840 gram bokkenvlees per jaar tegenover. Gerdine: ‘Het vlees heeft een sterke smaak, waar je wellicht aan moet wennen, maar het is echt heerlijk. Bovendien hoort het er bij als je ook geitenkaas eet!’

De bokjes zijn een voorbeeld van het ‘mannelijke-dieren-probleem’. Net als bokjes geven stieren geen melk en haantjes leggen geen eieren. Bionext werkt met het project ‘Man in de Pan’ aan het vergroten van de waarde van mannelijke dieren in de biologische sector. Er wordt samenwerking gezocht met supermarkten en horeca om het vlees van de bokjes, haantjes en stiertjes in Nederland te vermarkten. Zo krijgen ook deze dieren een vaste plek op het biologisch bedrijf.

Op www.manindepan.nl staan recepten, verkooppunten en meer informatie. Zelf geitenvlees proberen? De Hofwebwinkel verkoopt het vlees van de BioGoatMeat coöperatie.

Klik hier om de Radar-uitzending terug te kijken.

En hier staat het bericht dat Radar zelf over de uitzending publiceerde.

Bron: Biojournaal (1 december 2020)