In het nieuws | Landbouwrobots in NOS Journaal

In het nieuws | Landbouwrobots in NOS Journaal

NOS zond op woensdag 7 augustus een nieuwsitem uit over de Robotti als oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten in de landbouwsector. Deze zelfrijdende landbouwrobot zou op den duur arbeidsintensief werk als onkruid wieden en schoffelen kunnen vervangen.

Als het aan de industrie en aan de boeren ligt, wordt arbeidsintensief werk als het verwijderen van onkruid binnen enkele jaren door robots gedaan. De Wageningen Universiteit is volop bezig met de ontwikkeling van een dergelijke landbouwrobot: de Robotti.

Naast het invullen van arbeidstekorten heeft de robot nog een ander voordeel: hij werkt constant, is nooit ziek en werkt altijd even snel. Hij kan 24 uur per dag doorgaan en heeft nooit rust nodig.

Volgens Jan Kamp van de Wageningen Universiteit verkeert de zelfrijdende landbouwrobot al in een vergevorderd stadium. Het apparaat kan op dit moment op een voorgeprogrammeerde route schoffelen in een veld. Door middel van kunstmatige intelligentie en een camerasysteem kan de robot de plant onderscheiden van het onkruid. Maar er wordt nog steeds hard gewerkt aan nieuwe mogelijke toepassingen van de Robotti.

Lees meer over de Robotti en bekijk het nieuwsitem van NOS hier.