Interview Peter Hegger, biologische rundveehouder Hoeve Jamboors

Interview Peter Hegger, biologische rundveehouder Hoeve Jamboors

Voor Peter Hegger was het van kleins af aan al duidelijk dat hij boer wilde worden en blijven. En het is voor hem altijd logisch geweest wat hij doet met zijn biologische rundveehouderij Hoeve Jamboors in Arcen. “Ik was heel erg geïnteresseerd in de alternatieve manier van werken.” Ook wel biologisch genoemd. “Logisch vind ik ook van toepassing.”

Het kruipt al langzaam richting de 30 jaar dat het rundveebedrijf biologisch is. Het was een hele zoektocht in de jaren 90. “Je had toen geen internet. Je moest mensen bellen en een afspraak maken. Mensen waren trouw om kennis te delen.” Hegger was er al lang van overtuigd dat ziektes en omstandigheden van dieren niet zo hoort te werken. “Ik zag dieren en het land achteruitgaan.”

Rendement
En dus ging het rundveebedrijf in 1997 in omschakeling. De bioboer wist het: links- of rechtsom ging het dat worden. “Het was zeker niet makkelijk”, geeft hij toe. In die tijd was er net geen subsidie waarop hij aanspraak maakte. “Je moest een manier vinden, zodat er rendement ging komen. In de praktijk uitoefenen, waarbij je fouten maakt en leermomenten kent die financiële impact hadden.” Hij heeft getwijfeld of het ging lukken maar door zijn drijfveer en overtuiging van biologisch liet hij zich niet hangen. Mede dankzij zijn vrouw Nelleke.

Apothekershapje
Tegenwoordig lopen er zo’n 60 Maas Rijn en IJsselvee (MRIJ) koeien en 60 jongvee van Hegger langs de Maas. “Zij hebben hier van oorsprong ook geleefd. En ze dienen een dubbel doel: voor melk en ze eindigen als vlees.” De runderen kunnen in de weides grazen en eten van de maasheggen. “Dat is als apothekershapje door de geneeskundige kruiden in de heggen en struiken. Het biedt een oplossing als de dieren ergens last van hebben zoals de poten of maag.” Verder hebben de eigenaren van Hoeve Jamboors ook kruidenrijk graslanden en doen ze aan patrijzenbeheer. “Dat geeft voldoening. Je ziet patrijzen maar ook steeds meer andere dieren terugkomen. Veel gevogelte komt ervoor terug, ook door de Maas. Die maken het verschil met een regulier, grootschalig en monotoon akkerlandschap.”

Waarderen
Een belangrijke tak voor ze is de winkel die elke zaterdagochtend voor huisverkoop open is. “Dat loopt lekker. Eerst runde mijn vrouw de winkel alleen, maar door de drukte doen we het met z’n tweeën. Het nu zelfs nog druk.” Het echtpaar krijgt er veel voldoening van. “Dat komt omdat de mensen die komen voor jou kiezen en jou komen waarderen. Dat is wat we als boeren nodig hebben.” Ook merkt de biologische ondernemer dat zijn klanten bewust bezig zijn met hun eten en leefgedrag. “De tendens is heel langzaam stijgende. Met het hedendaagse gedoe om de agrarische sector is dit wel iets waar je nog hoop uit kunt putten.”

Dagbesteding
Daar blijft het qua werkzaamheden niet bij. Hoeve Jamboors biedt ook op kleinschalige manier dagbesteding. “We doen op allerlei vlakken iets om de tent draaiende te houden”, zegt Hegger. “Het kost veel energie en voor onszelf is er weinig tijd om er tussenuit te gaan. Mensen die ons kunnen vervangen zijn er bijna niet. Dat is wel een ding waar we tegenaan lopen.” Daar speelt deels ook hun werkwijze in mee. “We laten de kalfjes bij de koe. Dat geeft ze extra energie en ze kunnen hun eigen dingen doen, zoals het ook hoort. Dat is prachtig om te zien, maar aan de andere kant is het wel meer werk. Dit is wel wat je het dier gunt.” Verder ontvangen ze op hun hoeve mensen voor toerisme. “Overnachtingen zijn we op aan het bouwen zijn. Mensen kiezen bewust voor een overnachting hier.”

Energie
Voor Hegger is het mooiste aan biologisch om leven te creëren en gezondheid te kunnen bieden aan dieren. “Om een toekomst te behouden. Je maakt hiermee toekomst.” Voor de bioboeren is het een zeer spannende tijd. “Er gebeurt zoveel om ons heen. Wij hebben zelf het doel om af te schalen en dus minder dieren te gaan houden. Aan de ene kant vind ik dat wel jammer, want ik houd van een kudde zoals we nu hebben. Als het kleiner wordt, zal het impact hebben. Maar voor onszelf houden we meer energie over voor de rest van het werk.” En zo kunnen ze blijven genieten van alles dat ze hebben neergezet.