Terugblik | Bezoek biologische champignonkwekerij Heereco

Terugblik | Bezoek biologische champignonkwekerij Heereco

Jeffrey Heeren, directeur en eigenaar van biologische champignonkwekerij Heereco in Uden, zoekt biologische stro en biologische kippenmest voor het opbouwen van teeltbodems voor zijn paddenstoelen. Hij sprak hierover met voorzitter John Janssen tijdens zijn bezoek aan het bedrijf afgelopen vrijdag.

Heereco heeft 5.800 vierkante meter eigen teeltoppervalk, verdeeld over drie locaties in Uden. Daarnaast heeft Heeren een compostbedrijf in het Limburgse Broekhuizen. Het bedrijf levert het hele jaar door witte champignons, kastanje champignons en portabella’s. Heereco is eveneens leverancier van biologische oesterzwammen, shi-take en andere biologische paddenstoelen.

Heeren wil bij de productie alles zoveel mogelijk in eigen hand houden. Zo bouwt hij het substraat, dat hij nodig heeft voor de paddenstoelenteelt, zelf op uit biologische stro en biologische kippenmest (van een banduitmestsysteem). Deze twee basisstoffen (1 ton stro en 1 ton mest) worden gemengd met water en natuurgips en na een aantal bewerkingen is het klaar om te dienen als teeltoppervlakte voor de champignons.

Twee tot drie weken na het vullen van de teeltbedden zijn de eerste champignons klaar om geplukt te worden. Aan het eind van de cyclus, wanneer de teeltgrondstof niet meer voldoende productie oplevert, worden de productieruimtes leeggemaakt en voorzien van nieuwe teeltbodems. De volgende teelt kan van start gaan. Klik hier voor meer informatie over het productieproces van de champignons van Heereco.

De oude teeltbodem wordt champost genoemd. De champost van Heeren gaat naar zijn compostbedrijf in Broekhuizen. De logistiek wordt in opdracht van Heeren verzorgd door Hofmans. Vanwege het hoge organische stof gehalte is champost zeer geschikt om in te zetten als bodemverbeteraar in de land- en tuinbouw. De samenstelling van champost is als volgt.

1000 kilogram champost bevat:

  • 316 kilo droge stof
  • 208 kilo organische stof
  • 7 kilo stikstof (N)
  • 3,9 kilo fosfaat (P2O5)
  • 7,3 kilo kali (K2O)

Meer informatie over champost en de afname ervan vindt u hier.

Tijdens het bezoek van John Janssen sprak Heeren zijn wens uit om de komende jaren fors uit te breiden. Daarvoor is hij op zoek naar biologische stro (tarwe, rogge, triticale) en biologische kippenmest van een stal met een banduitmestsysteem. Ook zoekt Heeren afnemers van zijn champost. ‘Het is mijn strategie dat de verschillende partners in de keten, die met elkaar samenwerken, allemaal recht hebben op een eerlijke beloning’, zegt Heeren. ‘Alleen dan is een keten sterk genoeg en kan deze ook blijven functioneren.’

Heeft u interesse in afname van champost, of kunt u Heeren helpen bij het verkrijgen van de twee basisstoffen die hij nodig heeft voor zijn teeltbodems? Neem dan contact met hem op via info@heereco.nl.