Column Judith Deusings: Biologisch, dat is lekker, puur en kwalitatief (en goedkoop?)

Column Judith Deusings: Biologisch, dat is lekker, puur en kwalitatief (en goedkoop?)

“Ik ga naar Lidl voor biologisch groente en fruit. Uitgeroepen door de Consumentenbond tot goedkoopste supermarkt in biologisch.” Dit hoorde ik afgelopen weekend herhaaldelijk op de radio. Als eerste reactie hierop gaan mijn haren overeind staan.

Goed onderwerp voor mijn column dacht ik, dus even googlen. Op de website van Natuurweide staat een artikel dat kopt ‘Lidl haakt aan bij biologische campagne’. Deze biologische campagne is de landelijke campagne biologisch voedsel voor consumenten die op 7 juni is gestart. Met de campagne informeert het ministerie van LNV consumenten over hoe lekker biologisch eten is, wat de voordelen ervan zijn en wat het Europees biologisch keurmerk inhoudt. De campagne maakt deel uit van het actieplan ‘Groei van biologische productie en consumptie’. Zeker een goed initiatief dus van LNV, kijk maar eens op: www.allesoverbiologisch.nl.

Lidl wil blijkbaar graag een bijdrage leveren aan deze campagne en zet zelfs een radiocommercial in. Maar waarom moet biologisch groente en fruit per se goedkoop zijn? Staat dit niet een beetje haaks op waar de biologische landbouw  eigenlijk voor staat? Dat we als consument, door te kiezen voor bio, allemaal meebetalen aan schoner water, een gezonder bodemleven, meer dierenwelzijn, een grotere biodiversiteit op en rondom de percelen en het zorg dragen voor nog een reeks van ecosysteemdiensten die we al veel te lang voor lief hebben genomen?

Dus ik vraag me wel af of we als biologische landbouw gebaat zijn bij een supermarkt die de vraag naar biologisch wil vergroten maar wel tegen de laagst mogelijke prijs. Is dit de weg die we moeten inslaan als we het biologisch areaal en bij uitbreiding de biologische landbouw willen vergroten in Nederland? Of raken ook wij dan verstrikt in the race to the bottom? Is het niet beter om de consument te informeren over het waarom van deze hogere prijs? Over alle voordelen die de biologische landbouw oplevert voor ons milieu, de dieren én de boer? Dus Lidl: volgende keer graag een reclamecampagne over jullie brede aanbod aan biologische producten of de eerlijke prijs die jullie aan boeren betalen. Want biologisch enkel als goedkoop aanprijzen, daarmee doen jullie deze prachtige sector echt tekort.

Judith Deusings, bestuurslid BioLogisch Limburg