In de media | ‘Koeien wennen snel aan nieuwe melkrobot’

In de media | ‘Koeien wennen snel aan nieuwe melkrobot’

De voorbereidingen waren voor de koeien van Felix en Janine Huntjens in Schin op Geul lastiger dan de overstap naar de nieuwe melkrobot. ‘Binnen één dag waren de koeien gewend aan de nieuwe situatie’, vertelt Janine Huntjens.

De koeien van de biologische boerderij Natuurlijk Felix werden al zestien jaar gemolken door een Lely A2-robot. Onlangs werd deze vervangen door het nieuwste type van deze robotproducent, de A5. Deze bevalt de Limburgse melkveehouders ook goed.

‘Je ziet dat de ontwikkeling van automatische melksystemen niet heeft stilgestaan.’ Volgens Huntjens past de robot prima bij het bedrijf. ‘Het meerdere keren per dag melken is goed voor het welzijn van het vee. Dat vinden we belangrijk.’

Reuring in stal

Terwijl de overstap op zich prima verliep, waren de koeien wat onwennig door de voorbereidingen. ‘Om plaats te maken voor de nieuwe robot, moest de oude de laatste twee maanden enkele meters worden verschoven. Dat gaf toch wat reuring in de stal’, legt Huntjens uit.

De melkrobot werkt fijn in combinatie met weidegang, hoewel het bedrijf niet ideaal ligt verkaveld. Zo is de huiskavel doorsneden door een weg en een spoorlijn. Huntjens: ‘De koeien kunnen in de zomer dag en nacht naar buiten. Door een iets lagere bezetting op de melkrobot is het niet alleen mogelijk ze op de huisweide te laten grazen, maar we kunnen ze ook een aantal uur per dag aan de overkant weiden. Daarbij passen we zomerstalvoedering toe voor voldoende aanbod van vers gras.’

Bron: Nieuwe Oogst (16 oktober 2020)