Nieuws | Boerderijwinkels zien verkoop tijdens coronacrisis toenemen

Nieuws | Boerderijwinkels zien verkoop tijdens coronacrisis toenemen

Al snel nadat de impact van de coronacrisis op de agrarische sector duidelijk werd, schoten her en der initiatieven uit de grond om lokale boeren en tuinders te steunen. Ook agrarische ondernemers zelf kwamen met creatieve ideeën en oplossingen om omzetverlies, geleden door onder meer het sluiten van horeca, enigszins te compenseren. Afwachten is immers geen optie, zeker nu blijkt dat de gevolgen van de crisis nog lang zullen aanhouden en wellicht onomkeerbaar zijn.

Met de campagne #SupportYourLocalsNL worden consumenten opgeroepen ook lokaal hun inkopen te doen, bijvoorbeeld bij de boerderijwinkel in de buurt. In het kader van deze campagne stelde de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) een lijst op met boerderijwinkels en verkooppunten in Limburg. Op deze lijst kunnen consumenten zien bij welke boeren en tuinders in hun omgeving zij terecht kunnen voor hun verse boodschappen.

Op deze lijst staat onder meer BioLogisch Limburg lid People’s Farm uit Maasbree. Ondernemer Marcel Jacobs introduceerde al lang voor de coronacrisis ’t Verskratje, een groentepakket voor vier dagen dat wekelijks wordt samengesteld met producten uit de moestuin van People’s Farm. ‘Wij zien nu in de coronatijd nieuwe klanten bij ons’, vertelt ondernemer Marcel Jacobs aan Dagblad De Limburger. ‘Bij deze mensen speelt het verhogen van de weerstand door gezond eten een belangrijke rol. Wij wijzen al jaren op het belang van gezonde voeding. We zien ons daar nu in bevestigd.’

Ook andere boerderijwinkels en verkooppunten zien een toename van de rechtstreekse verkoop aan consumenten. Voor veel bedrijven staat dit echter in schril contrast met het omzetverlies door bijvoorbeeld het wegvallen van afzet naar horeca. Naar verwachting mogen restaurants en cafés vanaf 1 juni hun deuren weer openen. De hoop is dat de verkoop aan horeca vanaf dat moment langzaamaan weer op gang komt, al zal het in eerste instantie nog om kleine hoeveelheden gaan.

Met initiatieven en ideeën als dat van People’s Farm laten ondernemers in ieder geval zien ook in tijden van crisis absoluut niet stil te staan. Lees meer over dergelijke initiatieven in het artikel van Kiempunt Limburg.