Nieuws | Brexit: stilte voor de storm?

Nieuws | Brexit: stilte voor de storm?

Eind 2020 werd op het nippertje een akkoord gesloten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Het was nog even spannend om te zien hoe het handelsverkeer zich de eerste dagen van 2021 door de Brexit heen zou slaan. Tot nu toe lijkt de drukte in de havens mee te vallen, maar is dit de stilte voor de storm?

Tussen Calais en Dover zou er de afgelopen week 50 procent minder verkeer zijn geweest. Dit komt omdat veel handel na de vakantie nog op gang moest komen en omdat bedrijven de kat uit de boom wilden kijken. Er zijn voorraden gevorm en kwetsbare transporten zijn op andere momenten gepland. Bovendien is daar natuurlijk het coronavirus: door de lockdowns zijn veel winkels, restaurants en tuincentra gesloten. De verwachting is wel dat de drukte de komende dagen toeneemt.

De afgelopen week is er ook meer duidelijk geworden over de handel van biologische producten van en naar het VK. Voor biologische certificering geldt wederzijdse erkenning tot eind 2023. Producten moeten wel voldoen aan etiketteringsregels van het importerende land. Ze mogen het EU-logo voor biologische producten dragen. Dit is niet uniek, er geldt bijvoorbeeld een zelfde regeling voor Chili. Vóór 31 december 2023 moeten het VK en de EU een akkoord bereiken over verlenging van de regeling (of niet).

Voor de meest actuele informatie over de Brexit en wat dit betekent voor de agrarische sector, houd de website van de LLTB in de gaten. Hier leest u onder meer deze Brexit-update van vrijdag 8 januari.