Nieuws | Innovaties uit de biologische sector

Nieuws | Innovaties uit de biologische sector

Biologische boeren en producenten zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om nóg duurzamer te produceren. Daarom vind je in de hele biologische keten innovaties die ervoor zorgen dat producenten op duurzame wijze voedsel kunnen maken en blijven produceren met zorg voor mens, dier en milieu. Dat is ook fijn voor toekomstige generaties. In dit artikel nemen we u mee door de biologische keten en lichten we vier belangrijke innovaties uit.

Robuuste aardappelrassen die tegen een stootje kunnen

Een belangrijke innovatie binnen de biologische landbouw is de veredeling en teelt van zogenaamde ‘robuuste rassen’. Dit zijn speciale rassen die een sterke weerstand hebben tegen ziektes.

Op het gebied van aardappelen lopen de ontwikkelingen hierin voorop. Dat is nodig, want biologische boeren mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, terwijl aardappels heel gevoelig zijn voor bepaalde schimmelziektes. Een goed voorbeeld van zo’n ziekte is phytophthora: een schimmelziekte die enorm veel schade toebrengt aan het gewas, waardoor hele aardappeloogsten kunnen mislukken.

Daarnaast zijn robuuste rassen extra weerbaar tegen slechtere weersomstandigheden, waardoor ze ook goed kunnen groeien wanneer de omstandigheden minder ideaal zijn. De biologische boer heeft zo meer zekerheid voor een goede opbrengst. Robuuste rassen worden al veel gebruikt in de biologische landbouw. Door een goede samenwerking tussen supermarkten, veredelaars en boeren zijn er al meer dan twintig robuuste aardappelrassen in Nederland die volgens de biologische werkwijze geteeld en verkocht worden.

Lokale productie van krachtvoer: lasagnekuilen met eiwitrijke gewassen

Biologische boeren innoveren ook flink op het gebied van veevoer. Het dieet van koeien bestaat meestal uit gras, hooi en krachtvoer. In de lente, zomer en herfst eten de koeien gras direct van het land. Biologische boeren kuilen in deze periode ook gras in: ze dekken het gras op een stevige hoop luchtdicht af zodat ze het lang kunnen bewaren. In de winter is er weinig gras voor de koeien beschikbaar, dus dan kan de boer het gekuilde gras geven.

Naast gras hebben koeien ook krachtvoer nodig. Dat krachtvoer bevat veel eiwitten en belangrijke aminozuren. Veel van dit krachtvoer wordt normaal gesproken geïmporteerd uit verre landen, waardoor het een grote afstand moet afleggen. Dit zorgt voor veel CO2-uitstoot. Daarom ontstond het idee bij een aantal Nederlandse biologische veehouders om zelf eiwitrijke gewassen op hun grasland te verbouwen. Gewassen als lupine en erwten groeien erg goed op Nederlandse bodem. De boer kuilt deze eiwitrijke gewassen in, afgewisseld met lagen ingekuild gras. Dit wordt ook wel een lasagnekuil genoemd, naar het Italiaanse gerecht. De boer geeft dit vervolgens aan zijn koeien. Zo kunnen biologische veehouders hun koeien het hele jaar biologisch voer van goede kwaliteit geven, dat ook nog eens 100 procent lokaal is geproduceerd.

Sneller en duurzamer onkruid wieden met slimme robots

In de biologische landbouw is geen enkel bestrijdingsmiddel tegen onkruid toegestaan. Daarom hebben biologische boeren andere, natuurlijke methodes voor onkruidbeheersing. Omdat het enorm veel tijd kost om handmatig onkruid te wieden, gebruiken biologische boeren vaak schoffel- en wiedmachines. Deze machines zijn heel geavanceerd, zodat ze zo dicht mogelijk bij de planten kunnen wieden. Meestal zijn dit machines die achter een trekker kunnen, maar boeren experimenteren ook steeds vaker met wiedrobots. Deze werken op GPS en met cameraherkenning. De robots zijn zo geprogrammeerd dat ze planten kunnen herkennen en zo precies weten of een plantje onkruid is of niet.

Wat helemaal ideaal is, is dat de wiedrobots zonder een trekker de akker op kunnen. Zo zijn er geen trekkers en mensen meer nodig voor onkruidbeheersing. Dit bespaart veel tijd en is ook nog eens fijn voor het bodemleven. Trekkers zijn namelijk vaak erg zwaar, waardoor ze de grond flink belasten wanneer ze er overheen rijden. Lichte wiedrobots belasten de bodem minder. Hierdoor kunnen de gewassen optimaal groeien.

Laseren: een innovatie om te besparen op plastic verpakkingen

Naast innovaties op de biologische boerderij zelf, innoveert de biologische sector ook op andere vlakken, zoals de verpakking van hun producten. Biologische groente en fruit in de supermarkt wordt vaak verpakt in plastic. Dit heeft te maken met de wetgeving van biologisch: een biologisch product moet goed te onderscheiden zijn van een niet-biologisch product. Plastic verpakkingen sluiten alleen niet goed aan bij de kernwaarden van biologisch. Biologische producenten willen namelijk altijd zo dicht mogelijk bij de natuur blijven.

Daarom werken sommige producenten tegenwoordig met lasertechnologie. Een laserlicht verwijdert het bovenste laagje pigment van een stuk groente of fruit, waardoor een markering ontstaat die niet kan vervagen. Zo zie je direct op het product zelf dat het biologisch is en is er dus geen verpakking meer nodig. Bij het laseren worden geen chemische hulpstoffen gebruikt en je kunt de schil, mét het merkteken, nog steeds eten. Producenten gebruiken deze techniek al bij een aantal producten, zoals biologische pompoen, courgette en gember.

Bron: Bio Lekker Voor Je