Nieuws | Odd.Bot wint European Innovation & Technology prijs

Nieuws | Odd.Bot wint European Innovation & Technology prijs

Odd.Bot heeft 100.000 euro gewonnen als winnaar in het EIT Food Accelerator Network van het European Institute of Innovation & Technology. Dit is woensdag 18 november bekendgemaakt. ‘We zijn natuurlijk super trots. We zijn vereerd en dankbaar voor deze extra financiële steun, vooral omdat we ook al zoveel van het programma zelf hebben gekregen en geleerd’, aldus co-founder Martijn Lukkaart.

Odd.Bot is de maker van een alternatieve oplossing voor handmatig en chemisch wieden. Het bedrijf heeft de ‘Weed Whacker’ ontwikkeld. Dit is een intelligente mechanische in-row onkruidrobot die onkruid kan detecteren en onderscheiden van gewassen en autonoom onkruid kan elimineren. De oplossing kan worden gebruikt via het ‘Robot-as-a-Service’-aanbod en kan worden ingehuurd om velden schoon te maken.

In het persbericht van EIT Food zegt Lukkaart: ‘We zijn vereerd de winnaar te zijn van het Food Accelerator Network en het versterkt echt onze overtuiging dat we op de goede weg zijn. Deze erkenning van het European Institute of Innovation & Technology zal het aantal aanmeldingen voor ons onlangs gelanceerde ‘Trail Blazer-programma’ zeker helpen verhogen, waarvoor we het grootste deel van het prijzengeld zullen gebruiken – geld dat we nu zullen verdubbelen door het te investeren in onze huidige financieringsronde, aangezien onze hoofdinvesteerder de financiering die wordt opgehaald zal verdubbelen. Bedankt EIT Food!’

Odd.Bot maakte onlangs bekend op zoek te zijn naar bio-akkerbouwers die in 2021 al met de onkruidrobot aan de slag willen. Via het programma ‘Trail Blazer’ worden akkerbouwers gevraagd om Odd.Bot uit te dagen door het op te nemen tegen hun onkruid. Odd.Bot zorgt dat het perceel ‘no cure/no pay’ in de rijen wordt schoongemaakt of schoongehouden en de ontwikkelaars leren graag van alle feedback op de service. Aanmelden voor het programma ‘Trail Blazer’ is nog mogelijk via deze website.

Odd.Bot is één van de drie winnaars. Er is in totaal dus 300.000 euro vergeven. De andere winnaars zijn Arborea (VK) en het Israëlische The Mediterranean Food Lab.

Bron: Biojournaal (20 november 2020)