Nieuws | ‘Rabobank wil boeren in de toekomst verplichten om duurzamer te produceren’

Nieuws | ‘Rabobank wil boeren in de toekomst verplichten om duurzamer te produceren’

In het programma Vroege Vogels zei Barbara Baarsma dat Rabobank boeren in de toekomst wil gaan verplichten duurzamer te gaan produceren. De directievoorzitter van Rabobank Amsterdam ziet de huidige coronacrisis als een uitgelezen moment om te komen tot een kortere voedselketen en duurzamere productiemethoden. Nu wordt namelijk nog 75 procent van ons geproduceerde voedsel geëxporteerd, terwijl tegelijkertijd de helft van ons consumentenvoedsel wordt geïmporteerd.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis lijkt de afstand tussen boer en consument echter steeds kleiner te worden. Initiatieven als ‘Support Your Locals’ en ‘Boeren voor buren’ sluiten perfect aan bij de groeiende behoefte in de maatschappij om op een andere manier om te gaan met waar ons voedsel vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt.

Maar hoe wil Rabobank deze verandering stimuleren? Boeren worden in eerste instantie verleid om meer te investeren in korte ketens, reductie van CO2 en dierenwelzijn, door gunstigere voorwaarden van de bank bij leningen. Ook kan er gestuurd worden op bodemkwaliteit. Net als het energielabel bij huizen zouden boeren een label krijgen voor de kwaliteit van hun grond. Een bodemcoach zou boeren moeten helpen om de grond te verbeteren. Daarnaast heeft Rabobank het plan om boeren die goed scoren qua biodiversiteit een rentekorting te geven.

Lees het volledige artikel op de website van NPO. Hier kunt u tevens het fragment van Barbara Baarsma in de uitzending van Vroege Vogels terugluisteren.

Bron: NPO (3 mei 2020)