Nieuws | Sterk Rogge Bier is Bio-product van 2021

Nieuws | Sterk Rogge Bier is Bio-product van 2021

Het Sterk Rogge Bier van Gulpener Bierbrouwerij is op donderdag 21 januari uitgeroepen tot ‘Bio-product van 2021’. Op de tweede positie eindigde Oerbouillon en de derde plaats is voor Opvolgmelk 3 van The Pure Goat Company. Oerbouillon ging er tevens met de publieksprijs vandoor.

De genomineerde ondernemers hebben hun producten gepitcht aan een jury. Deze jury, bestaande uit Anneke Ammerlaan, Ronald van Marlen en Michaël Wilde, was eensgezind over de uitslag. Ammerlaan vertelde bij de bekendmaking van de winnaar dat de jury met name veel waardering heeft voor het verhaal achter het product Sterk Rogge Bier. ‘Het is een verhaal dat helemaal rond is.’ Het draait volgens hen om biologisch, duurzaamheid en smaak. Gulpener vervult hierin op diverse punten een voorlopersrol. ‘Met deze ontwikkeling zet Gulpener iets heel nieuws in beweging.’ 

Jan-Paul Rutten, directeur van Gulpener Bierbrouwerij, reageerde meteen via de live verbinding met de studio. ‘Ik heb mijn biertje al ingeschonken. Dit is waanzinnig mooi. Een hele gave prijs. We produceren al vijftien jaar biologische producten in onze brouwerij en dit is de next step’, vertelde hij over de collab die Gulpener voor dit bier aangegaan is met partner en bio-teler Felix Huntjens.

De tweede prijs van de jury én de publieksprijs ging naar Oerbouillon. Christel van der Meer omschreef de Oerbouillon in haar pitch als ‘lekker, krachtig, handzaam en voor iedereen reuzegezond. ‘Dat is voor mij de toekomst, dat we de gezondheid in eigen hand nemen. Met Oerbouillon heb je een echte krachtpatser in huis.’ Ze gaf aan dat de kipvariant er binnenkort aan komt en dat ze werkt aan een plantaardige versie. De juryvoorzitter vertelde dat ze bij Oerbouillon waarderen dat het echt iets is dat uit een persoonlijke passie voortkomt. ‘We hebben enorm veel respect voor het product en de manier waarop het vermarkt wordt. We denken dat het een nog grotere groep bio-klanten zal gaan bereiken met een vegetarische variant.’

Meer dan 5.000 mensen hebben op hun favoriete product in de Bio-productverkiezing gestemd. Er waren in totaal 31 genomineerden, waarop consumenten vanaf maandag 21 december een maand lang konden stemmen. De top 5 die hieruit kwam, kreeg op donderdag 21 januari de kans om een pitch van 3 minuten te geven (tijdens de ‘workshop). Vervolgens was het aan de vakjury om de top 3 te bepalen en één product uit te roepen tot ‘Bio-product van 2021′. De uitslag werd bekendgemaakt na afloop van de Biokwis ’to bio or not to bio’. Kijk voor meer informatie over de verkiezing op de website van Bio-product van het jaar.

Bron: Biojournaal (22 januari 2021)