Nieuws | Vraag naar biologisch voedsel groeit

Nieuws | Vraag naar biologisch voedsel groeit

Consumenten kopen steeds vaker biologisch voedsel. Dat zegt de Wageningen Universiteit. In 2019 werd er in ons land voor 1,7 miljard euro uitgegeven aan biologisch geproduceerde voedingsmiddelen. Dat is een groei van 5 procent (76 miljoen euro) vergeleken met het jaar daarvoor. Zuivel is met een omzet van 316 miljoen euro de meest verkochte productgroep binnen het biologische segment in 2019, gevolgd door houdbare producten, samengestelde maaltijden en overig (272 miljoen).

Biologisch voedsel wordt vooral gekocht in supermarkten: 1.021 miljoen euro in 2019. De gespecialiseerde winkels voor duurzame biologische voeding zijn met een omzet van 327 miljoen euro een ander belangrijk kanaal voor de afzet van biologische voeding. De horeca en de catering zijn goed voor een omzet van 277 miljoen euro in 2019.

Een deel van de groei wordt overigens verklaard door de btw-verhoging met ingang van 1 januari afgelopen jaar. De btw ging toen van 6 naar 9 procent. De afgelopen jaren namen de bestedingen aan biologische producten elk jaar toe. In de periode 2010-2015 was die toename soms 20 procent. Tussen 2015 en 2018 is de omzet van biologische producten jaarlijks met 5 tot 8 procent gestegen. Het totale marktaandeel is overigens met zo’n 3 procent nog steeds bescheiden.

De biologische producten zijn onderdeel van de grotere categorie duurzaam geproduceerde voedingsmiddelen. Daaraan werd vorig jaar in totaal 7,7 miljard euro besteed, een groei van 18 procent vergeleken met 2018. Behalve biologische producten gaat het ook om voedingsmiddelen met de bekende keurmerken zoals Beter Leven, Fairtrade en UTZ.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) noemt de groei positief. ‘Ik vind het belangrijk dat consumenten weten dat de productie van voedsel van grote invloed is op onze leefomgeving. Consumenten hebben het afgelopen jaar meer gekozen voor voedsel dat duurzaam is geproduceerd’, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Bron: Dagblad van het Noorden (19 november 2020)