Terugblik | Limburg Duurzaamheid Award

Terugblik | Limburg Duurzaamheid Award

In de schouwburg van Venray werd op maandagavond 7 oktober de Limburg Duurzaamheid Award uitgereikt. Van de 23 genomineerde ondernemingen ging groentebedrijf People’s Farm uit Maasbree er met de prijs vandoor. De twee andere genomineerde agrarische ondernemers, pluimveebedrijf Kipster uit Castenray en paddenstoelenkwekerij Zwamburg uit Schimmert, stonden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Winnaar People’s Farm is de moestuin van vroeger, maar dan in een modern jasje. Marcel en Yvonne Jacobs telen in hun ‘moestuin’ ruim zestig verschillende soorten biologische groenten. Het gebruik van kleine lichte werktuigen, het onbereden laten van de bedden waarin de groenten groeien en het toepassen van wisselende teelten hebben een positief effect op het bodemleven en de bodemgezondheid. Consumenten kunnen de biologische seizoensgroenten direct bij de boerderij ophalen in zogenaamde ‘verskratjes’.

Kipster werd tweede in de strijd om de Limburg Duurzaamheid Award. Het pluimveebedrijf houdt zich bezig met de vraag hoe we de wereld op een eerlijke manier kunnen voeden, zonder mensen uit te sluiten, de natuur uit te putten en dieren onnodig te kwellen. De eieren van Kipster zijn klimaatneutraal met het maximale aantal van drie sterren in het Beter Leven Keurmerk van de Nederlandse Dierenbescherming en het Planet Proof Keurmerk van Stichting Milieukeur. Ook bracht Kipster recentelijk een diervriendelijke rookworst op de markt.

De derde plaats was voor paddenstoelenkwekerij Zwamburg. Het bedrijf kweekt duurzame, eetbare paddenstoelen op de reststromen van Limburg. Zo wordt bijvoorbeeld koffiedrab gebruikt om oesterzwammen op te kweken. Dit koffiediek wordt opgehaald bij verschillende lokale bedrijven om de CO2 footprint zo klein mogelijk te houden. Na het kweken wordt het koffiedik naar een composteerder gebracht, zodat het weer aan de natuur wordt teruggegeven.