Terugblik | Met de bus naar de biobeurs

Terugblik | Met de bus naar de biobeurs

Woensdagochtend, 23 januari j.l. vertrokken twee personenbusjes rond half negen vanuit een mooi Limburgs winterlandschap richting Zwolle. Vanwege de winterse omstandigheden van de dag ervoor waren er maar weinig auto’s op de weg waardoor de reis voorspoedig verliep. Rond half elf was de aankomst op de beurs en kon er begonnen worden aan de route langs de 380 beursstandhouders.

Vanuit de Vereniging Biologisch Limburg heeft John Janssen samen met Arvalis medewerkers Leandra Schmitz en Stan Bruijsten de beurs bezocht.

John vertelt: “Bij de entree stonden direct diverse bedrijven met specifieke landbouwmachines voor de biologische teelt. Hier hebben we de eerste contacten gelegd en de bedrijven uitgenodigd om deel te nemen aan “ onze eigen Bio-inspiratiedag” die op 4 juli aanstaande in de Vredepeel wordt georganiseerd ( over deze dag elders in deze nieuwsbrief meer).

Nadat we de machinehal hadden verlaten, kwamen we in een grote hal waar workshops (80 in totaal, verdeeld over twee dagen ) gevolgd konden worden. Bij het passeren van de workshopruimte zagen we de eerste bezoekers al aandachtig luisteren naar de sprekers. Vanuit deze hal kwamen we terecht in een hal waarin veel, zo niet alles te zien en te krijgen was op het gebied van biologische persoonlijke verzorging, zeep shampoo, cosmetica etc. Persoonlijk was ik bijzonder onder de indruk van het grote aanbod ook op dit gebied.

Daarna liepen we door naar de grote hal, waar de meeste standhouders te vinden zijn. We hadden op voorhand al een aantal afspraken gepland. Onze bijzondere aandacht voor deze dag was gericht op afzet in kleine ketens; contact leggen met kaasmakers, zuivelaars, vleesverwerkers en veevoederbedrijven. Voorts hebben we in het kader van ons Citaverde-project ook gesproken met diverse onderwijsdeskundigen.

De gesprekken die we hadden met de diverse beurshouders waren bijzonder boeiend en inspirerend. Er zijn ook diverse vervolgafspraken gemaakt. Tijdens onze rondgang op de beurs kwamen we ook steeds collega boeren en andere bekenden uit onze provincie en ons werkgebied tegen.
Zo ontmoette ik professor Jan-Diek van Mansvelt, bijzonder hoogleraar Alternatieve Landbouw WUR. Samen met hem en natuurlijk een groep van zijn studenten hebben we in 1992 een busreis door Frankrijk gemaakt om de productie en afzet van biologische producten te zien/bestuderen/onderzoeken. Het deed mij persoonlijk goed om deze bijzonder inspirerende persoonlijkheid na zoveel jaren nog eens te ontmoeten.

Tijdens ons beursbezoek ontbrak het ons ook niet aan een natje en een droogje. Er was meer dan voldoende horeca gelegenheid waar proeven en ontmoeten centraal stond.

Ik vond het een bijzonder goed en geslaagd beursbezoek, waarbij we heel veel mensen ontmoet en gesproken hebben, en waarbij ook weer contacten gelegd zijn voor toekomstige samenwerkingen. Van een collega (die mee was met de bus) hoorde ik ook op het einde van het beursbezoek dat hij deze dag als bijzonder inspirerend had ervaren, contact met de bio-boeren en de bijzonder informatieve stands op de beurs. Het reizen in ons gezelschap had voor hem zeker een meerwaarde opgeleverd.

We hebben er natuurlijk nadrukkelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om onze Vereniging BioLogisch Limburg overal te promoten.

Met een tevreden en voldaan gevoel, maar ook vermoeid, trokken we na de file weer huiswaarts. Rond negen uur waren de meeste deelnemers weer thuis en in de stal bezig met het verwerken van de indrukken van een “bruisende bio dag “.