Zijn biologische producten gezonder?

Zijn biologische producten gezonder?

In het tv-programma Over Gewicht van Net5 stonden de vele keuzes in de supermarkt centraal. Een daarvan is het wel of niet kopen van biologische producten. Zijn producten waarop de term biologisch staat wel echt biologisch en zijn deze producten gezonder? In de kas van bioteler Rob van Paassen gaf Michaël Wilde antwoord op die vragen. 

Verschil van smaak

Qua uiterlijk zijn de biologische producten tegenwoordig haast niet meer te onderscheiden van gangbare producten. Dat heeft er alles mee te maken, zo legt Michaël uit, dat de producten aan de zelfde eisen moet voldoen om in de supermarkt verkocht te worden. Zit het verschil dan in de smaak? “Dat vind ik van wel”, zegt Michaël. Edsilia neemt de proef op de som en ze stelt vast dat de biologische wortel zoeter is dan de niet-biologische variant.

Vervolgens legt Michaël uit waar het prijsverschil vandaan komt. “Dat heeft ermee te maken dat biologische producten wat minder snel groeien dus je hebt minder productie. De keten is wat kleiner, dus de efficiëntie is wat minder.” Hij legt ook uit dat de controles op biologische producten erg streng zijn en beantwoordt daarmee de vraag of producten met het woord biologisch op de verpakking wel echt biologisch zijn.

Gezonder?

En hoe zit het dan met de gezondheid van biologische producten? Er wordt een belletje gepleegd naar professor doctor Martin van den Bert, hoogleraar Toxicologie. Volgens hem maakt het niet uit of je voedingsproducten eet die biologisch zijn of niet biologisch zijn. Hij legt uit dat het zou kunnen dat er nog restanten van chemische gewasbeschermingsmiddelen op het product aanwezig zijn als het in de winkel ligt. “Maar die concentraties zijn 99 van de 100 keer zo laag, dat er eigenlijk geen gezondheidsrisico’s verwacht wordt.”

Michael reageert daarop dat er veel studies zijn dat biologische producten wel gezonder zijn, in de zin dat ze meer nutriënten en vitaminen, mineralen en antioxidanten bevatten. Daar tegenover staat dat er ook studies zijn die daarin geen verschil zien. “Maar er is geen enkele studie die uitwijst dat de niet-biologische variant gezonder is dan de biologische. En misschien nog belangrijker, wij zijn onderdeel van een groter geheel. En daar is de wetenschap helemaal over uit dat biologische producten voor de bodem, het water, de biodiversiteit en het klimaat, wel gezonder zijn.

Nieuw onderzoek

Overigens is er begin dit jaar subsidie verkregen voor een pilot onderzoek naar het effect van biologische of niet-biologische producten, en het verschil in microbiomen, op de menselijke gezondheid. Het is voor het eerst dat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijke relatie tussen een vitale bodem, het voedselgewas en de humane gezondheid. Meer hierover lees je in dit artikel.