Biologisch afbreekbare stek- en zaaiplug in zachtfruitteelt getest

Biologisch afbreekbare stek- en zaaiplug in zachtfruitteelt getest

Growcoon-pluggen worden nu ook ingezet bij de teelt van zachtfruit. Tot op heden werden deze biologisch afbreekbare stek- en zaaiplug vooral toegepast door kwekers uit de sierteelt en boomkwekers.

Verschillende ondernemers uit de zachtfruitsector onderzoeken op dit moment de mogelijkheden van de Growcoon-pluggen. Deze zouden makkelijker te verwerken zijn. Dat levert niet alleen een flinke arbeidsbesparing op, maar de teler heeft ook minder last van plantuitval. Daarnaast wordt onderzocht welk effect de Growcoon heeft op de productie en kwaliteit van het product.

De Growcoon is een biologisch afbreekbare plug voor de tuinbouw en geschikt voor alle vermeerderingsmethoden, zoals zaaien, beworteling van stekken en weefselkweek. Door de toepassing van de Growcoon kunnen gewassen sneller uitgeleverd worden, is de groei meer uniform, wordt de uitval beperkt en is het productieproces een stuk efficiënter.

Elk type substraat

Eén leverancier van uitgangsmateriaal voor zwarte bessenstruiken heeft reeds een deel van zijn productie met Growcoon opgezet. Ook andere kwekers van uitgangsmateriaal voor aardbeien en frambozen starten binnenkort met de toepassing van Growcoon. In principe is elke type substraat geschikt voor de verwerking in de Growcoon, laat ontwikkelaar Klasmann-Deilmann Benelux weten.

Klasmann-Deilmann is een wereldwijde leverancier van substraten, grondstoffen en Growcoon-pluggen voor de tuinbouw en boomkwekerij. De organisatie beschikt over eigen veenderijen en productielocaties voor hernieuwbare grondstoffen.