Nieuws | Biologisch in de naam alleen voor bio-bedrijven

Nieuws | Biologisch in de naam alleen voor bio-bedrijven

De term ‘biologisch’ en afgeleiden daarvan (verkortingen en vertalingen) is een beschermde term in Europa. Het gebruik ervan is voorbehouden aan de etikettering van en de reclame voor gecertificeerde biologische producten.

Voor de consument betekent dit dat als de term biologisch of afgeleiden daarvan voorkomt op een product of in de naam van een bedrijf, de consument er op kan vertrouwen dat het product of het bedrijf voldoet aan de biologische EU-wetgeving. Hoe zit het ook alweer met de wetgeving van het gebruik van de term ‘bio’? Skal legt het uit in dit nieuwsbericht, toegespitst op artikel 23, lid 2 van EU Verordening 834/2007.

Uiteraard geldt dit alleen voor productgroepen die genoemd worden in artikel 1, lid 2 van de biologische EU-verordening: levensmiddelen, diervoeders, plantaardig uitgangsmateriaal en levende dieren en planten (vanaf 1 januari 2022 komen hier nog producten bij).

Term bio gebruiken is oké

Is uw bedrijf geregistreerd en gecertificeerd door Skal én heeft u een compleet biologische bedrijfsvoering? Dan voldoet u aan de biologische Europese wetgeving. Dit houdt in dat uw producten herkenbaar zijn met onder andere het bio-keurmerk zoals de verordening voorschrijft. U kunt dan ook de term biologisch of een afgeleide daarvan inzetten in de bedrijfs-, handels- of merknaam, om herkenbaar te zijn als biologisch bedrijf. NB: voor webshops gelden andere voorwaarden als het gaat om alleen registreren of ook certificeren.

Term bio gebruiken is niet oké

Het is echter niet oké om de term biologisch en afgeleiden te gebruiken als bedrijven naast biologisch ook niet-biologische activiteiten hebben, of wanneer deze bedrijven zelfs niet gecertificeerd zijn. Het is dan een onterechte verwijzing naar de biologische productiemethode bij gangbare activiteiten die ook op het bedrijf plaatsvinden. Dit is niet toegestaan, dit leidt tot misleiding van de consument.

Bedrijven die naast niet-biologische óók biologische producten verkopen of verhandelen, mogen geen ‘bio’ of ‘eco’ in hun bedrijfs-, handels- of merknaam gebruiken. Is uw bedrijf geregistreerd én gecertificeerd door Skal én heeft u een compleet biologische bedrijfsvoering? Dan voldoet u aan de biologische Europese wetgeving. Het gebruik van de term ‘bio’ is dan toegestaan in bedrijfs-, handels- en merknaam.

Kijk voor meer informatie op de website van Skal.