Bestuur | Ellen Mertens blikt terug op Bio-beurs 2020

Bestuur | Ellen Mertens blikt terug op Bio-beurs 2020

Het is toch ieder jaar weer een gezellig en leerzaam uitje, de Bio-beurs in Zwolle. Deze nationale vakbeurs voor professionals in de biologische landbouw, voeding, cosmetica en techniek vond vorige week plaats en als biologisch ondernemer en bestuurslid van BioLogisch Limburg wilde ik dit niet missen.

Tijdens de Bio-beurs hebben bezoekers de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende workshops. Zelf heb ik de workshop genaamd ‘De politieke insteek: Kringlooplandbouw’ bijgewoond. D66 Kamerlid Tjeerd de Groot, alom bekend vanwege zijn uitspraak dat de Nederlandse veestapel moet halveren, was hier aanwezig om met ons in gesprek te gaan over de rol van de biologische landbouw binnen kringlooplandbouw.

Natuurlijk kwam zijn uitspraak uitgebreid ter sprake. De Groot benadrukte meerdere malen dat hij de halvering van de veestapel niet expliciet genoemd heeft. Dat de media zijn uitspraak hebben vergroot en verdraaid. Waar of niet, het leidde tot een interessante workshop.

Gedurende de dag heb ik ook nog wat rondgekeken bij andere workshops. Stuk voor stuk werden deze goed bezocht. De biologische sector leeft. Bij diverse stands waren nieuwe technieken, concepten en ideeën te zien, ruiken, proeven en ervaren. De mechanisatie-afdeling was dit jaar weer een stuk groter dan voorgaande jaren.

Wel mag er wat mij betreft wat strenger gekeken worden naar de standhouders. Zo was een toeleverancier van fleecedoeken voor de tuinbouw aanwezig. De fleecedoeken waren echter niet recyclebaar, waardoor wij biologische boeren er eigenlijk niets mee kunnen. Dergelijke toeleveranciers horen naar mijn mening niet op een Bio-beurs thuis.

Al met al heb ik enorm genoten van mijn bezoek aan de Bio-beurs. Ieder jaar weer is het een gezellige, gemoedelijke beurs waar je mensen tegenkomt die je al een hele tijd niet meer hebt gezien of gesproken. De data voor de volgende Bio-beurs zijn al bekend gemaakt. Op 20 en 21 januari is de beurs weer terug in Zwolle. Deze data staan bij mij in ieder geval al in mijn agenda!

Ellen Mertens,
Bestuurslid BioLogisch Limburg

Bekijk de aftermovie van de Bio-beurs 2020 hier.