Verslag van Oeko Feldtage

Verslag van Oeko Feldtage

Geschreven door Judith Deusings

De Oeko Feldtage is een tweedaagse veldbeurs in Duitsland voor biologische landbouw en wordt tweejaarlijks georganiseerd. Op 14 en 15 juni vonden de Oeko Feldtage plaats in Ditzingen-Hirschlanden (in de buurt van Stuttgart). Dit jaar waren de Feldtage te gast bij het biologische bedrijf Grieshaber en Schmid. Dit familiebedrijf is biologisch sinds 1981. Bestuurslid Judith Deusings was op de Oeke Feldtage aanwezig.    

12.000 geïnteresseerden bezochten de tweedaagse bio veldbeurs. Naast de vele aanwezige standhouders werden er ook lezingen en demonstraties gegeven. Daarin kwamen verschillende technieken voor mechanische onkruidbestrijding aan bod, denk hierbij aan schoffels en wiedeggen. Veertien verschillende machines kon men op het demoveld in actie zien, waaronder een aantal robots. Ook was er veel aandacht voor het beregenen van groente- en akkerbouwgewassen met behulp van sproeiers en druppelslangen.

Rogge als veevoer
Maar ook voor de veehouders was er een interessant programma. Zo gaf Dr. Richard Grone een lezing over de herontdekking van rogge als veevoer. Hij stelt dat rogge een toekomstbestendig gewas is door de droogteresistentie van het gewas en de stikstof en CO2 efficiëntie tijdens de teelt. Als veevoer is rogge onder andere geschikt omdat het grotendeels in de dikke darm wordt verteerd en het dier daardoor langer een verzadigd gevoel heeft. Bij varkens heeft dit bijvoorbeeld een positief effect op het gedrag. Hij toonde dit interessant filmpje dat het zogenaamde 6-R project goed samenvat.

Koegebonden kalveropfok
Ook gaf Uwe Eilers een zeer praktische presentatie over koegebonden kalveropfok, met andere woorden het (langer) houden van kalveren bij de koe. De focus van zijn verhaal lag op het verband tussen verschillende bestaande stalsystemen en de verschillende manieren om kalveren bij de koe te houden. Bioland gaf in januari 2022 hierover een interessante publicatie uit als resultaat van een EIP project.

Op 18 en 19 juni 2025 vinden de Oeko Feldtage plaats in Saksen op het land van Wassergut Canitz GmbH, een biologische boerderij gelegen in een drinkwaterwingebied. Het is zeker een aanrader om deze datums in de agenda te noteren.