Agenda | BIO inspiratie DAG

Agenda | BIO inspiratie DAG

De eerste BIO inspiratie DAG vindt plaats op 4 juli 2019 in Vredepeel. Op deze dag willen we biologische boeren, boeren in omschakeling, maar ook geïnteresseerde gangbare boeren inspireren en kennis over actuele onderwerpen met hen delen. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om bij te praten en te discussiëren met collega-boeren en nieuwe contacten te leggen. Natuurlijk is er koffie, thee en fris, maar er zijn ook biologische en inspirerende hapjes. Noteer de datum alvast in uw agenda; de uitnodiging, het programma en de tijden worden binnenkort via deze nieuwsbrief aan u bekend gemaakt.

Uit verschillende gesprekken met biologische telers, afgevaardigd uit de ondernemersgroep Biologisch Limburg, zijn de volgende actuele en interessante onderwerpen naar boven gekomen, die tijdens de BIO inspiratie DAG behandeld worden.

Compost

Aan welke eisen moet goede compost voldoen? Waar kan ik op letten en hoe kan ik dat beoordelen? Compost speelt een belangrijke rol in de bodemkwaliteit. Maar daarnaast is het nog altijd een actuele vraag hoe je de percelen kan bewerken. Tijdens de bijeenkomst wordt er verder ingegaan op ploegen, niet kerende grondbewerking en eco-ploegen. Na de grondbewerking wordt gezaaid en geplant en moeten onkruiden bestreden worden. Een belangrijk onderwerp met vele facetten, waarin de huidige technieken een toegevoegde waarde kunnen hebben. Op de mechanisatiebeurs worden diverse nieuwe mechanische onkruidbestrijdingstechnieken gedemonstreerd en kunt u met de ontwikkelaars en leveranciers over de machines discussiëren.

Mechanische onkruidbestrijding

Voor de akkerbouwers en vollegrondgroentetelers gaan we nog verder in op de mechanische onkruidbestrijding. Timing en management zijn vaak cruciaal in het slagen van deze bestrijding. Ervaringsdeskundigen praten u bij. Speciaal voor deze dag is een aantal aardappelrassen geplant, die door hun phytophthora resistentie geschikt zijn voor biologische teelt. Deze rassen kunnen een deel van het antwoord vormen op de grote vraag: hoe beheers ik ziekten en plagen als biologisch teler? Een teelt-overschrijdend en belangrijk onderwerp.

Nieuwe voedergewassen

Voor de rundveehouders gingen we op zoek naar nieuwe voedergewassen. Daarnaast diepen we de mechanische onkruidbestrijding in de maïsteelt verder uit.

Noteer alvast in uw agenda

Veel actuele en interessante onderwerpen, bijpraten en discussiëren met collega-boeren, contacten leggen en dat alles onder het genot van biologische hapjes. Zeker de moeite waard! Noteer daarom alvast 4 juli 2019 in uw agenda. Wij hopen u allen te mogen begroeten tijdens de BIO inspiratie DAG!