Nieuws | ‘Boerschappen en ZLTO helpen kersenteler na hoogwater’

Nieuws | ‘Boerschappen en ZLTO helpen kersenteler na hoogwater’

Boerschappen probeert in samenwerking met ZLTO om 40.000 kilo kersen van de Fruitboerderij in Baarlo als sap aan de man te brengen. Het fruitteeltbedrijf heeft, evenals veel andere agrarische bedrijven in de omgeving, grote waterschade opgelopen. De morellenkersen zijn veelal gesprongen door de overmatige toevoer van water en de appel- en perenboomgaarden zijn bedekt met een deken van stro.

Na de hevige regenval in Limburg is in de 60 hectare tellende boomgaard van de Fruitboerderij nog slechts 10 procent van de kersen te gebruiken. Na een hartenkreet van teler Susanne Görtz, tevens bestuurslid van BioLogisch Limburg, gingen Boerschappen en ZLTO op zoek naar een goede bestemming voor de morellenkersen.

Boerschappen laat 40.000 kilo morellenkersen persen tot puur sap. ‘Dit jaar is het kersensap dus dubbel zo zuur, vanwege de natuurlijke smaak van de morellen en het schrijnende verhaal uit Limburg’, zo beschrijft Boerschappen het product. De pakken kersensap zijn per doos van zes stuks te bestellen. Afnemers kunnen nu al een zogeheten pre-order plaatsen en ontvangen het product dan dit najaar.

Görtz is blij met de helpende handen. ‘Na zo’n vreselijk intense week is het heel fijn om met positieve dingen bezig te zijn. We zijn dan ook heel blij dat Boerschappen ons helpt om dit seizoen een klein beetje te redden. We krijgen een eerlijke prijs voor de kersen en op deze manier hopen we toch nog een mooie bestemming te vinden voor onze prachtige en lekkere kersen, want laten hangen zou helemaal zonde zijn.’

De Fruitboerderij kreeg ook welkome hulp van Scouting Lunteren. Vijftig kinderen en jongeren uit Lunteren, op zomerkamp in de Blokhut in Baarlo, staken hun handen uit de mouwen om te redden wat er te redden valt en droegen een steentje bij aan het opruimwerk in de boomgaard.

Bron: Nieuwe Oogst (22 juli 2021)