Nieuws | EU-landen akkoord om aandeel bio-landbouw sterk uit te breiden

Nieuws | EU-landen akkoord om aandeel bio-landbouw sterk uit te breiden

De lidstaten van de Europese Unie willen een forse uitbreiding van de bio-landbouw stimuleren. De ministers van Landbouw van de EU hebben op maandag 19 juli een akkoord goedgekeurd waarin onder meer is vastgelegd dat tegen 2030 een kwart van het landbouwareaal in de EU gebruikt moet worden voor biologische landbouw.

De Europese Commissie had in het voorjaar een actieplan voorgesteld rond de bio-landbouw, dat nu door de lidstaten officieel werd aanvaard. De Commissie verwacht niet dat alle lidstaten tegen 2030 de vooropgestelde 25 procent halen. Wel wil ze dat alle regeringen nationale strategieën met deadlines en doelstellingen uittekenen die bijdragen om het Europese streefcijfer te halen. Bio-boeren hebben niet enkel een hoger inkomen; ze zorgen ook voor meer biodiversiteit.

Er zijn momenteel grote verschillen tussen de EU-landen op het gebied van bio-landbouw. Zo heeft Oostenrijk volgens minister voor Duurzaamheid Elisabeth Köstinger het vooropgestelde doel al overschreden met een aandeel van 26 procent. Volgens cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat van 2019 heeft Malta het laagste aandeel bio-landbouw (0,5 procent), gevolgd door Ierland (1,6 procent) en Bulgarije (2,3 procent).

Bron: Het Laatste Nieuws (19 juli 2021)