Nieuws | Wisselende kwaliteit biologische prei na zeer strenge vorst

Nieuws | Wisselende kwaliteit biologische prei na zeer strenge vorst

In verband met de strenge vorst van enkele weken terug werd het volledige areaal biologische prei van Nautilus Organic afgedekt. Toen de temperaturen vorige week weer omhoog schoten, kon de prei weer onder de beschermende doeken vandaan komen en de oogst weer opgestart. Helaas is de kwaliteit van de prei die na deze periode van strenge vorst geoogst wordt, slechter dan verwacht.

Joost van den Oetelaar: ‘Er was goede hoop dat het klimadoek in combinatie met de sneeuw voldoende zou beschermen tegen de strenge vorst, maar de sneeuw heeft te zwaar op de prei gedrukt waardoor er toch flinke schade ontstaan is.’ Bij de familie Peeters-Mertens in het Limburgse Neer zijn de gevolgen iets minder groot, maar ook hier is de kwaliteit van de prei helaas flink achteruit gegaan in deze vorstperiode.

Johan Groen, Nautilus Organic: ‘Het is echt zonde, maar er is niets aan te doen. Zulke strenge vorst en zoveel sneeuw komt gelukkig weinig voor. Voor onze klanten met lopende programma’s betekent dit dat we maar beperkt tot zeer beperkt kunnen leveren. De prei heeft een aantal weken nodig om te herstellen.’

Bron: Biojournaal (18 februari 2021)