Nederland zoekt steun op in promotie van biologisch

Nederland zoekt steun op in promotie van biologisch

Nederland bundelt de komende drie jaar de krachten met Zweden, Finland en België als het gaat om de promotie van biologische voedingsmiddelen. Gezamenlijk lanceren de landen een campagne die is gericht op het koopgedrag van de consument. “Samen staan we zoveel sterker én we kunnen veel leren van elkaars resultaten”, aldus Michaël Wilde, directeur van belangenorganisatie Bionext, in een persbericht.

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de consumenten het goed vindt wanneer supermarkten biologische voedingsmiddelen actiever promoten. Daarom is de campagne gericht op het stimuleren van de vraagzijde. Dit heeft ook als voordeel dat voor boeren meer zekerheid ontstaat in beschikbare afzetmarkten. Al benadrukt Bionext wel dat het belangrijk is dat er een goede balans is in de groei van zowel de vraag als het aanbod. “Dit is vooral met het oog op de ambitie van de Europese Commissie in om 2030 een kwart van het landbouwareaal in de Europese Unie te gebruiken voor biologische landbouw.”

‘Noodzakelijk met oog op uitdagingen’

Dat is, voor de vier landen ook, meteen een van de redenen waarom de promotie van biologische voedingsmiddelen zo belangrijk is. “Nederland heeft een biologisch landbouwareaal van 4,6% en een biologisch marktaandeel van 3,3%. De ambitie van de Europese Commissie is dus behoorlijk uitdagend. Deze campagne kan helpen bij het behalen van de gestelde doelstellingen, omdat er (hopelijk) meer bekendheid wordt gecreëerd.”

Zweden loopt tegen vergelijkbare uitdagingen aan, staat in het bericht van Bionext. “Ondanks dat zij koploper zijn in de verkoop van biologische producten, is slechts een kleine groep consumenten (9,5%) verantwoordelijk voor het grootste deel van de verkoop (63,5%).” Daarnaast meldt de organisatie dat prijs in alle vier de landen een grote barrière is.