Nieuws | Sterk Rogge Bier van Gulpener en bio-teler Felix Huntjens overal verkrijgbaar

Nieuws | Sterk Rogge Bier van Gulpener en bio-teler Felix Huntjens overal verkrijgbaar

Sterk Rogge Bier, de collaboratie tussen Gulpener en lokale bio-teler Felix Huntjens, is sinds kort overal verkrijgbaar. De brouwerij werkt al sinds de jaren ’90 met lokale boeren en tuinders die de hop en gerst verzorgen, maar dit is de eerste keer dat er gebrouwen wordt met een lokaal oergraan: rogge.

Om zoveel mogelijk smaak en aroma uit de rogge te toveren, is het bier op hoge temperatuur vergist. Het resultaat is een kruidig, fruitig en een beetje zoetig bier. Sterk Rogge smaakt naar roggebrood, ontbijtkoek en het Limburgse land. De biologische geteelde rogge – een oorspronkelijk (oer)graan uit de regio – wordt geleverd door Huntjens.

Gulpener nam deze zomer een nieuw brouwhuis in gebruik, het meest duurzame brouwhuis van Europa. Een nieuw filterproces zorgt ervoor dat Gulpener naast brouwgerst ook andere (oer)granen kan gebruiken om bier te brouwen. De herintroductie van oergranen is goed voor de biodiversiteit. Oergranen hoeven ook niet bespoten te worden, omdat ze een natuurlijke afweer hebben tegen lokale ziekten. Gulpener hoopt begin volgend jaar een nieuw bier te introduceren met het oergraan emmertarwe.

Bron: Entree (28 september 2020)